Atlanten och Horta

2010-06-14 @ 17:13:47

Nu har vi äntligen kommit fram till Horta, Faial. Vi var tvungna att stanna över ett dygn på ön Flores för att fylla på med diesel då vi har haft tolv dagar av stiltje och varit tvungna att gå för motor. Med knappt 20 liter kom vi fram till Flores.

Nu är vi i alla fall här. Jag och pappa kom fram till Horta kl 21.00 lokal tid den 13/6. Vi har redan mött upp en massa andra nordiska båtar som pappa har stött på tidigare. Bland annat båten Kristina 2 som består utav två party glada herrar. Vi kom snabbt i land och gick direkt till Peters bar. Peters bar är målet för långseglare. Här möts alla och berättar sina sjöhistorier, den ena värre än den andra. Det var här vi mötte upp Kristina 2s besättning som delade bord med stadens borgmästare. Borgmästaren firade sin fru som fyllde år och bjöd på vin. Troligtvis kommer Peters bar att bli mitt och pappas andra hem här.

Berättar mer utförligt om Horta och Azorerna i ett senare blogginlägg. Kan dock säga att vi trivs extremt bra här. Hamnen är super, det är vackert, billigt, god mat och det är roligt att träffa alla bekanta igen.

Här kommer en sammanfattning från min dagbok som jag skrev på överseglingen.

22/5-2010 dag 1 Hej då Karibien

Nu har vi äntligen kommit iväg från St Marteen. Vi började seglingen kl 11.30 lokal tid. Vi var tvungna att skrubba ren botten från en massa ohyra innan vi kunde ge oss av. Nu ligger vi i alla fall här och guppar, mitt i smeten. Vinden blåser friskt och vi gör ca 5-7 knop vilket är en väldigt bra fart. Vi har använt vårt nya fiskespö som verkar fungera väldigt bra då vi fick napp två gånger inom loppet av fem minuter.                                       

26/5-2010 dag 5 Dopp i havet

Vi har hamnat i stiltje. Det blåser absolut ingenting. Helt vindstilla. Vi har gått för motor det senaste dygnet. Men nu har vi stängt av den och har lite paus för att göra ett oljebyte på motorn. Havet ser ut som en gigantisk blå sammetsmatta och är helt spegelblank. Jag passade självklart på att ta mig ett dopp. Tyckte att det var lite läskigt att hoppa ned i vattnet med tanke på att det är ca 4000 m ned till botten. Vet inte varför det skrämmer mig, men det känns så stort.

27/5-2010 dag 6 Nakenyoga

Allt känns så overkligt här ute på havet. 360 grader av bara hav runt omkring oss. Allt är tyst förutom genuan (segel) som slår irriterat av den ickeexisterande vinden och vattnet som skvalpar mot skrovet.

Idag passade jag på medan pappa låg och sov att ligga naken på fördäck och sola bort fula bikinilinjer. Passade även på att utöva lite yoga. Det är ju tur att man är ensam här ute på havet och att pappa låg och sov för jag kan tänka mig att det såg lite mysko ut att stå och göra yoga naken på fördäck.

28/5-2010 dag 7 Grönalund har bytt adress

Stiltjen är slut och jag har haft den sämsta morgonen på länge. Hela natten eller i mitt fall de senaste fyra timmarna har vi rullat runt som om jävla Grönalund har flyttat in i båten. Alla bestick, tallrikar, vattenflaskor och lådor har dessutom haft en egen privat skrammelorkester för mig. Gav tillslut upp att försöka sova och gick upp för att göra min ost - och skinktoast. Lade den på en tallrik och ställde den på halkmattan i sittbrunnen. Mackan glider av och hamnar med ostansiktet ned på sittbrunnsgolvet. Inte på tal om att göra en ny kan jag ju säga, som pricken över i:et slår jag i huvudet i takluckan samtidigt som jag spiller min juice över mig. Inte min dag.

29/5-2010 dag 8 Första ovädret

Nu är det exakt en vecka sedan jag senast stod på fast mark. Vi har nu gjort en tredjedel av resan till Azorerna. Detta firar vi med riktigt ruggväder. Det var stökig i natt då ett lågtryck drog över oss som gjorde att vinden ökade kraftigt.  Det blåser som fan, det regnar och åskar. Vi hade en toppfart på okontrollerade 9,5 knop (det är väldigt snabbt för vår båt). Vågorna är höga och ibland undrar man när havet ska komma instörtande i båten och dra oss ned i djupet. Satt på nattvakt mellan 23.30-04.00. De sista 2 timmarna var ganska jobbiga då jag var blöt och fuktigt och väldigt trött. Somnade som en stock klockan 04.00 när pappa böt av mig. 

31/5-2010 dag 10 Efter regn kommer solsken

Vaknade upp till strålande solsken vilket var ett välkommet avbrott till de senaste dagarnas skitväder. Det har regnat, åskat, vind mellan 15-20m/s, vågor mellan 2-4 meter. Dessutom har vinden kommit ifrån öst så vi har varit tvungna att ha en nordvästlig kurs, vilket har känts lite tråkigt. Men nu har vinden vridit och kommer från norr, solen skiner och om det fanns fåglar så skulle dom kvittra. Och som ett gott tecken har vi även dragit upp en guldmakrill till middag. Börjar tro att det nya fiskespöet egentligen är ett lyckospö. Så fort vi hivar ned betet i vattnet får vi napp. Kanske borde låna ut vårt lyckospö till dig och Hannes, älskling. 

1/6-2010 dag 11 En bit på vägen

Idag har vi precis kommit halvägs till Azorerna.

3/6-2010 dag 13 Blek rumpa och mareld

Vi ligger kvar i ett stiltjeområde sedan några dagar tillbaka. Det är en fin dag. Solen skiner och värmer. Har legat naken på fördäck under förmiddagen igen. Brände rumpan dock. Inte så ofta som den har fått se solen. Havet ligger spegelblankt och det är inte ett moln på himlen. Solen har precis gått ned med all prakt i horisonten och de första stjärnorna har börjat kika fram. Man har inte sett en riktig stjärnhimmel innan man har seglat över Atlanten.

Medans pappa sover några timmar efter maten passar jag på att lägga mig på fördäck. Kan ligga där i evigheter och kolla på stjärnorna och marelden. För er som inte vet vad mareld så är det är ett litet djur som lever under vattenytan som man inte ser förens det är kolsvart ute och vattnet sätts i rörelse, då syns de i form av glitter. Det finns två olika sorters mareld. Den ena små turkostglittrande som ett stoft i vattnet och gör så att vågorna som bryter mot skrovet ser ut att vara självlysande. Den andra sorten ser ut som stora lysande och glittrande diamanter. Det ser lite ut som att stjärnhimlen har ramlat ned i vårt kölvatten och lyser upp vår kurs när vi seglar fram.

4/6-2010 dag 14 Delfinerna kommer på besök

Som en liten överraskning på vår tvåveckors dag ute på havet kom en liten delfinfamilj och hälsade på oss tidigt imorse. Dom försvann efter ett tag för att sedan återkomma med några hundra andra.

6/6-2010 dag 16 Att bo på en båt

För er som undrar hur det är att bo på en segelbåt kan prova att ta med ett fältkök och en sovsäck till närmsta lekpark och försöka bo på en gungbräda. Enda skillnaden är att min gungbräda gungar åt alla möjliga håll och kanter på samma gång. Kan säga att det är ren akrobatik att laga mat och att gå på toa ska man inte ens tala om. Ena foten på dörren, andra på väggen, kilar fast mig med ena handen på handfatet och den andra i taket-

8/6-2010 dag 18 Stjärnfallsönskningar

Inatt upplevde jag den vackraste natten i mitt liv. Jag vet inte om det är någon ide att ens beskriva den för mina ord kan ändå inte göra den rättvisa. Känns så sorgligt bara att jag satt ensam och inte hade någon att dela ögonblicket med. För hur ska jag förklara hur miljoner utav stjärnor ser ut som speglar sig i helt vindstilla vatten ser ut? Hur ska jag berätta hur marelden glittrar i vårt kölvatten när vi plöjer igenom vattnet? Att det är så stjärnklart och vattnet är så stilla att man inte ser skillnad på vet vad som är himmel eller hav. Hur ska jag förklara vad en glitterdelfin är? Hur småfiskar i vattnet skapar mareldsspår när dom flyr från båten som går rakt genom deras fiskstim? Hur månen ser ut när den som en tunn röd skärva går upp rakt framför båten och ser ut att vara på armlängds avstånd från mig? Hur kan jag berätta hur magisk allt känns? En av mina fem stjärnfallsönskningar i natt var att jag hoppas att jag någon gång i livet ska få uppleva denna natt igen men då tillsammans med någon som jag tycker om.

9/6-2010 dag 19 Fågel på tråden

Vårt lyckospö får allt på tråden, till och med fåglar. Inatt fick vi en fågel på tråden. Som tur var hade den endast trasslat in sig i fiskelinan och inte fastnat på kroken. Vi halade in fågeln och pappa höll i den medan jag tog bort linan som snott sig runt vingen. Den var väldigt rädd men helt oskadd när vi släppte tillbaka den. 

10/6-2010 dag 20 Vem är jag?

20 dagar på havet. Helt otroligt! Konstigt nog har tiden gått väldigt snabbt, fast samtidigt väldigt långsamt. Dagarna här ute på havet känns annorlunda från dagarna på land. Här flyter dom ihop till en stor klump utav rutiner, vakter och nattvakter med avbrott för små överraskningar i vardagen.

Jag och pappa börjar dock känna av tröttheten av att inte ha sovit en hel natt på snart tre veckor. Vi jobbar i skift på 4 timmar dygnet runt vilket betyder 4 timmars sömn åt gången. Börjar bli smått förvirrad varje gång jag vaknar. Jag vet inte om det är dag eller natt, var jag befinner mig och oftast inte vad jag själv heter. Så det ska bli skönt att komma i land snart och få vila upp sig ordentligt.

Under nästan hela min vakt i natt jagade glitterdelfinerna fisk längs skrovet på båten. Dom ser ut som glitterraketer som kommer flygande genom vattnet. Dom är så snygga mina älsklingar (det är nog bra att jag kommer iland snart så att jag kan börja socialisera mig med människor igen, pappa börjar bli smått orolig).

11/6-2010 dag 21 Jag ser land!!!

Hoppas att allt är bra med er där hemma. Slutsummering utav seglingen är att allt gick bra men att det hade varit bra om vi hade haft lite mer vind och från rätt håll. Återkommer snart om Azorerna.

Nedan finner ni en massa bilder från överseglingen.

Kramar
Nikolina


Kommentarer

Postat av: Ossian såklart

Ni verkar ha haft en så sjukt härlig översegling. Din underbara natt låter (trots att det är svårt att beskriva sånt i efterhand) helt underbar. Längtar tills du kommer hem nu så jag får höra allt och lite till. Hörs snart / Din älskade

2010-06-14 @ 23:32:16

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback